„Vėjų uostas“, arba Vėjais paleista ES parama

 
Arūnas Vyžintas 
2020 rugsėjo 25

Jeigu nuo Molėtų pusės pro Kaulakių kaimą važiuosite į Kirneilio ir Bebrusų ežerų sąsmauką, tiltuku pervažiavę juos jungiantį upelį ir pasukę į dešinę tuoj išvysite didžiulį plotą užimančią „rekreacinę“ poilsiavietę, pavadintą romantišku, bet pretenzingai neadekvačiu „Vėjų uosto“ vardu.

Apleista poilsiavietė „Vėjų uostas“ prie Bebrusų ežero Molėtų rajone. Vaizdas į maurais apaugusį tvenkinį, sugriuvusią valčių prieplauką, aplūžusį kanalo tiltą ir švyturį imituojantį apžvalgos bokštą. Projektavo Rimantas Narušis.
Poilsiavietė „Vėjų uostas“. Vaizdas į tvenkinį, buvusią prieplauką, tiltą ir švyturį

Neadekvačiu todėl, kad ten jokio uosto iš tikrųjų nebėra. Tiksliau, neliko kiek anksčiau egzistavusios valčių prieplaukos, kuri buvo toje poilsiavietėje iškastame tvenkinyje, neilgu kanalu sujungtame su Bebrusais.

Nykios griuvenos

Vietoje prieplaukos, deja, pasitinka kažkokie klaikūs griuvėsiai, supantys maurais apaugusį nebenaudojamą tvenkinį su užakusiu ir nebeplaukiojamu kanalu. Šį apžergęs riogso apiręs tiltas, po kuriuo įrengti nebereikalingi surūdiję metaliniai vartai į ežerą. Tiltas dengtas sulūžusiais lentgaliais, kuriais žengti jau gana baugu. Panašu, kad beveik niekas juo ir nebevaikšto. 

Juo labiau niekas nebelanko ir netoliese prie ežero stovinčio, švyturį imituojančio apžvalgos bokšto, kuris jau irgi prastokos būklės ir į kurį, tiesą sakant, nusigauti nelengva. Nes į jį vedantis lentų takas yra tiek sulūžinėjęs, skylėtas ir tiesiog bangomis išsirangęs, kad juo eiti ne tik keblu, bet ir pavojinga.

Tą patį galima pasakyti ir apie šalia ežero gausiai išvedžiotus medinius pasivaikščiojimo takus bei juos užbaigiančias žvejybos ir poilsio aikšteles su suoliukais. Ten vaikštinėti ir sunkiai įmanoma, ir nesaugu. Juolab kad dalis tų takų, prasidedančių dar krante, toliau driekiasi jau virš vandens, kur, beje, yra ir minėtos aikštelės. Tiek sunykusios ir virtusios lūženomis, kad pro jose žiojėjančias skyles ir plyšius jau spėjo tankiai užželti švendrėmis.

Poilsiavietė „Vėjų uostas“. Lūženomis virtusi bei žolėmis apaugusi rekreacinė žvejybos ir poilsio aikštelė su suoliuku.
Rekreacinė žvejybos ir poilsio aikštelė

Tačiau jos ir negalėjo greitai nesunykti, nes buvo ne tik neprižiūrimos ir neatnaujinamos, bet ir padarytos iš labai jau nepatvarių, per plonų, tokiai drėgnai paežerės vietai netinkamų lentpalaikių ir medgalių, kurie ėmė trupėti ilgai netrukus.

Ir visa tai – ne kokios nors apleistos sovietinių laikų „rekreacinės infrastruktūros“ liekanos, kurių dar apstu Lietuvoje. Anaiptol. „Vėjų uostas“, pasinaudojus Europos Sąjungos parama, buvo atidarytas neseniai – tik 2012 metais. Bet vis tiek iš jo įstabiųjų „rekreacinių“ statinių ir įrenginių per tą laiką sveikų beliko ne kažin kas.

Ko ir norėti, jei jų atnaujinimas ir tvarumas niekam nerūpėjo nuo pat pradžių. Nuo poilsiavietės įkūrimo apsilankydavau joje veik kasmet ir mačiau, kaip visi butaforiniai jos griozdai it smėlio pilys byra tiesiog akyse.

Įžūliai melaginga reklama

Nepaisant akį rėžiančio apsileidimo, avarinės daugelio „rekreacinių“ objektų būklės ar net visiško jų sunykimo, nė menkiausios informacijos apie tokią betvarkę ir jos sukeliamus nepatogumus oficialiuose „Vėjų uosto“ feisbuko puslapiuose, aišku, nėra nė kvapo. Specialiai atrinktose gražiose nuotraukose su bendrais, iš toliau nufotografuotais vaizdais nei prieplaukos griuvenos, nei medienos laužu virtę pasivaikščiojimo takai, nei kiti panašūs dalykai, be abejo, irgi neužfiksuoti.

Paskutiniuose poros praėjusių metų FB įrašuose vien entuziastingai kviečiama „poilsiui gamtos apsuptyje“, „miško ir ežero prieglobstyje“ ir taip toliau.

Gerai, kad juose bent jau nebesigiriama, esą „Vėjų uoste“ vis dar realiai funkcionuoja „prieplauka, žvejų aikštelės, pakrantės takai, švyturys-apžvalgos aikštelė“, kas išdidžiai tebereklamuojama bendrame informaciniame poilsiavietės FB paskyros apraše ir kiek žemiau esančiuose 2017 metų įrašuose. Savo ruožtu, įžūliai „iliustruojamuose“ žymiai senesnėmis ir realybės lygiai taip pat neatitinkančiomis nuotraukomis su palyginti dar neblogos išvaizdos „rekreacine infrastruktūra“.

O iš tikrųjų jau daugiau nei prieš tris metus prieplauka buvo visai sugriuvusi, jos medinė dalis nuardyta. Kaip, beje, jau sulūžę ir dėl to dalinai išardyti buvo ir išgirtieji pakrantės takai. Nors, atvirai kalbant, jie nekaip atrodė net ir dar anksčiau – faktiškai vos keliems atostogų sezonams praėjus nuo poilsiavietės įrengimo.

Sulūžęs ir žolėmis užžėlęs lentinis pasivaikščiojimo takas, vedantis į sugriuvusią poilsiavietės „Vėjų uostas“ valčių prieplauką.
Pasivaikščiojimo takas, vedantis į buvusią prieplauką

Nežiūrint to, nemažiau melagingai „Vėjų uosto“ lankytojus mulkina ir virtinė įvairių turizmo, pažintinių ir pramogų portalų bei FB puslapių, irgi tebesuokiančių apie tuos pačius, deja, jau sunykusius ar net nebeegzistuojančius „rekreacinius“ stebuklus. Atitinkamai taip pat paskelbusių tik bendrų tolimo plano nuotraukų, kuriose jokio aptariamo chaoso nematyti.

Ir taip lyg niekur nieko „informuojama“ apie tokią apleistą vietą. Nusmurgdytą tiek, kad joje, be kita ko, net paprasčiausia krepšinio aikštelė, kurios priežiūrai nereikia nei kažkokių specialistų, nei daug darbo ar lėšų, irgi nebetvarkoma, užaugusi piktžolėmis. Akivaizdu, kad niekas jau seniai ja nesinaudojo.

Neprižiūrimas ir „Vėjų uoste“ esantis skulptūrų parkas, kadaise pristatytas kaip kone europinės svarbos liaudies meno projektas. Laimė, iš tvirtos medienos rastų išskobtos skulptūros taip greitai nesuyra, tačiau dalį jų reikėtų bent jau pertepti impregnantais, nes ir jos ima pamažu trūnyti. Maža to, dauguma jų jau skendi vešliose žolėse, o pro kai kurias skulptūras, anekdotiška, net kalasi krūmai ir medeliai. Bet, regis, tai nelabai kam berūpi.

Vienintelis dalykas, kuris dar pusėtinai gerai atrodo, tai didžiulės ir gana išvaizdžios pavėsinės, suręstos iš storesnių, labiau ilgaamžių sienojų ir dengtos patvaresne šiuolaikine stogų danga. Tačiau net ir pro jų plytelinį grindinį jau masiškai stiebiasi žolės.

Netvarkingi neaiškaus teisėtumo vagonėliai

Baigdamas „Vėjų uosto“ apžvalgą pridursiu, kad jame yra ir keletas kilnojamų gyvenamojo tipo vagonėlių. Tačiau jie, anot užpernai patikrą atlikusių miškininkų, šioje teritorijoje pastatyti galimai neteisėtai.

Kaip tuomet aiškino Valstybinės miškų tarnybos direktorius Paulius Zolubas, tokioje rekreacinėje miško zonoje gali būti, pavyzdžiui, takai pasivaikščioti, žaidimų aikštelės, pavėsinės, tačiau ne šitokie objektai.

„Statiniai miško žemėje galimi tiktai susiję su miškų ūkio veikla. Šitoje vietoje matome ir susijusių, ir suprojektuotų miškotvarkos projekto statinių, ir greičiausiai neteisėtų – vagonėliai, kilnojamieji statiniai greičiausiai nesusiję“, – dar prieš dvejus metus kalbėjo jis. 

Nepaisant to, jie ten kaip stovėjo, taip ir tebestovi.

Poilsiavietėje „Vėjų uostas“ stovinti apleista, liaudies menininkų sukurta medžio skulptūra, pro kurią jau net kalasi krūmai ir pušaitės.
Apleista medžio skulptūra

Šiuo atžvilgiu simptomiška, kad net ir jie, nors juose kartais apgyvendinami poilsiautojai, yra gana apleisti, apšiurę, dvelkiantys netvarka ir nešvara. Net langai jų kai kur suklijuoti lipniomis juostomis arba, vietoje stiklo, uždengti polietileno maišeliais.

Į šiuos „rekreacinius“ objektus vedantys laiptai irgi apirę, be to, kaip ir daug kas šioje poilsiavietėje, apžėlę žolėmis. O kai kurių šalia vagonėlių stovinčių suoliukų net sėdimoji dalis apaugusi samanomis. Žodžiu, atrodo, kad didele svečių ir lankytojų gausa šie savotiški „viešbutėliai“ vargu ar skundžiasi.

O apie baisokas išvietes, dušus ir kitą panašaus pobūdžio „infrastruktūrą“ geriau jau net nekalbėsiu. Pernelyg jau smarkiai šis „rekreacinis“ inventorius savo kokybe primena gūdų sovietmetį.

Na, bet, tikėkimės, bent jau šioms grožybėms, kaip ir vagonėliams, įrengti buvo apsieita be ES paramos?

Jei rankos niežti ištaškyti pinigus

Apibendrinant belieka retoriškai paklausti: kam iš viso reikėjo kurti tokią netikusią, per menkai prižiūrimą, apgriuvusią, didele dalimi akimoju sunykusią ir net iš pagrindų nekokybiškai sukurptą bei netvarią „rekreacinę infrastruktūrą“, juolab kad jos įrengimas, akivaizdu, kainavo nemažai?

To visų pirma, manau, reikėtų paklausti molėtiškių Eimanto ir Rimanto Narušių.

Pirmasis iš jų – verslininkas – Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) internetinėje svetainėje nurodomas kaip šios poilsiavietės (ten konkrečiau įvardintos kaip stovyklavietė) turistinių apgyvendinimo paslaugų teikėjas. Tad, reikia manyti, jis turbūt yra ir jos savininkas. Na, o jo tėvas Rimantas – architektas – yra „Vėjų uosto“ projekto autorius.

Pats gi projektas, kaip dar pernai buvo skelbiama viešuose informaciniuose poilsiavietės stenduose, paremtas ES žemės ūkio fondo kaimo plėtrai „Europa investuoja į kaimo vietoves“ lėšomis.

Emblema su užrašu „Molėtai – čia viskas tikra“. Buvusio informacinio poilsiavietės „Vėjų uostas“ stendo fragmentas.
„Molėtai – čia viskas tikra“ (buvęs informacinio stendo fragmentas)  

Tačiau šiemet ši informacija iš stendų jau kažkur pradingo. Kartu neliko ir viename iš jų iškabinto „Vėjų uosto“ plano su visais jo objektais bei liaudies menininkų sukurtų skulptūrų nuotraukomis, pavadinimais ir autorių vardais. Nieko to, pasirodo, nebereikia. ES paramos nuostatuose numatytas „privalomos“ priežiūros terminas praėjo, lėšos „įsisavintos“, laikinas „rekreacinis“ cirkas baigėsi.

Bet vis dėlto, jei ponus Narušius buvo užvaldęs neįveikiamas noras į balą išmesti krūvą pinigų, manding, būtų buvę moraliau taip pasielgti vien su savo pačių lėšomis. Pavyzdžiui, paėmus grynais iš banko, banknotus sukrauti į valtį ir paskandinti tame pačiame gražiajame Bebrusų ežere. 

Ir darbo būtų mažiau, ir daugiatūkstantinės ES lėšos išsaugotos prasmingesniems darbams, o ir Molėtų kraštovaizdžiui bei įvaizdžiui – jokios žalos.

 
Molėtai 
2020 ruduo


Apleista poilsiavietė „Vėjų uostas“. Aplūžęs tiltas per užakusį kanalą, iš tvenkinio, kuriame buvo valčių prieplauka, vedantį į Bebrusų ežerą.


Užakęs „Vėjų uosto“ poilsiavietės kanalas, iš tvenkinio, kuriame buvo valčių prieplauka, vedantis į Bebrusus.


Aplūžęs ir žolių gožiamas „Vėjų uosto“ poilsiavietės kanalo tiltas su vaizdu į užžėlusį tvenkinį ir buvusią valčių prieplauką.


Aplūžusį „Vėjų uosto“ poilsiavietės kanalo tiltą baigia užgožti žolės ir lauko gėlės.


Pro „Vėjų uosto“ poilsiavietės kanalo tilto lūženas jau kiaurai stiebiasi vešlūs žolynai.


Palypėjus „Vėjų uosto“ poilsiavietės kanalo tiltu. Matyti tvenkinio ir buvusios valčių prieplaukos griuvenų fragmentas.


Nuo „Vėjų uosto“ poilsiavietės kanalo tilto driekiasi žolėmis užžėlęs ir sunykęs lentinis pasivaikščiojimo takas, kuris veda link nebeveikiančio apžvalgos bokšto-švyturio.


Sulūžęs ir žolėmis apaugęs lentinis „Vėjų uosto“ poilsiavietės pasivaikščiojimo takas, vedantis į nebeveikiantį apžvalgos bokštą-švyturį.


Tokiu sulūžusiu ir bangomis išsirangiusiu lentiniu pasivaikščiojimo taku į nebeveikiantį poilsiavietės „Vėjų uostas“ apžvalgos bokštą-švyturį nusigauti ne taip jau paprasta.


Žolių gožiamas, sulūžęs ir skylėtas lentinis pasivaikščiojimo takas prie įėjimo į nebeveikiantį „Vėjų uosto“ poilsiavietės apžvalgos bokštą-švyturį.


Žolių gožiamas, sulūžęs, skylėtas ir jau pavojingas lentinis pasivaikščiojimo takas pro nebeveikiantį „Vėjų uosto“ poilsiavietės apžvalgos bokštą-švyturį veda prie apleistos žvejybos ir poilsio aikštelės ir Bebrusų ežero.


Žolėmis apaugęs ir sulūžęs nuostabusis lentinis „Vėjų uosto“ poilsiavietės pasivaikščiojimo takas nuo nebeveikiančio apžvalgos bokšto-švyturio viliojamai driekiasi tolyn pakrante.


Žolių gožiamomis skylėtomis „Vėjų uosto“ poilsiavietės lentinio pasivaikščiojimo tako lūženomis taip ir traukia eiti toliau...


Prasibrauti sulūžusiais ir užžėlusiais lentiniais „Vėjų uosto“ poilsiavietės pasivaikščiojimo takais pro pabebrusio selvos tankumynus yra nelengva.


„Vėjų uosto“ poilsiavietėje pabebrusio augmenijos gausiai gožiama baigia sutrūnyti dar viena apleista rekreacinė žvejybos ir poilsio aikštelė su suoliuku.


Žolėmis apaugusių ir sulūžusių lentinių „Vėjų uosto“ poilsiavietės pasivaikščiojimo takų trūnėsiai, skylės ir properšos jau virto pavojingais rekreaciniais spąstais lankytojams.


Šiokią tokią galimybę žengti toliau dar kelis žingsnius per sutrūnijusį, sulūžusį, skylėtą ir pavojingą „Vėjų uosto“ poilsiavietės pasivaikščiojimo taką išganingai suteikia iš to paties tako išlupta ir kitoje jo vietoje padrėbta palaikė lentelė.


Dar toliau kažkiek praeiti sutrūnijusiu, sulūžusiu, skylėtu ir pavojingu „Vėjų uosto“ poilsiavietės pasivaikščiojimo taku praverčia ir nuo to paties tako nuardyti, o paskui kitoje jo vietoje padrėbti lentpalaikiai.


Praeiti sutrūnijusiu, sulūžusiu, skylėtu ir pavojingu lentiniu „Vėjų uosto“ poilsiavietės pasivaikščiojimo taku kai kur pagelbsti ir kažkokios ant jo užmestos medinės grotelės.


Pro sutrūnijusį, sulūžusį ir skylėtą lentinį „Vėjų uosto“ pasivaikščiojimo taką kiaurai augantys  vešlių žolių kuokštai kai kur atrodo jau kone žavingai.


Žolėmis apaugęs, sulūžęs ir sutrūnijęs lentinis „Vėjų uosto“ poilsiavietės pasivaikščiojimo takas veda į buvusios valčių prieplaukos griuvėsius.


Vaizdas į sugriuvusią „Vėjų uosto“ poilsiavietės valčių prieplauką, tvenkinį ir jo pusiasalėlyje stovinčią apleistą medžio skulptūrą.


„Vėjų uosto“ poilsiavietės tvenkinys ir buvusios valčių prieplaukos griuvėsiai.


„Vėjų uosto“ poilsiavietės valčių prieplaukos griuvenos. Kadaise čia švartuodavosi valtys.


Mauruoto poilsiavietės „Vėjų uostas“ tvenkinio ir buvusios valčių prieplaukos dalis.


„Vėjų uosto“ poilsiavietės valčių prieplaukos griuvėsiuose svarbiausia neįkristi į kokią nors  žiojėjančią duobę ar patį tvenkinį.


„Vėjų uosto“ poilsiavietės valčių prieplaukos griuvenų fragmentas su pavojingai žiojėjančia duobe.


Kažkokių apleistų ir apgriuvusių mūro konstrukcijų liekanos „Vėjų uosto“ poilsiavietės tvenkinio pakrantėje.


Vaizdas į sugriuvusią „Vėjų uosto“ poilsiavietės valčių prieplauką, tvenkinį ir jo pusiasalėlyje stūksančias kažkokių mūro konstrukcijų liekanas.


Poilsiavietėje „Vėjų uostas“ stovinčios apleistos, liaudies menininkų sukurtos medžio skulptūros.


Poilsiavietėje „Vėjų uostas“ esančios medžio skulptūros apleistos tiek, kad pro kai kurias iš jų jau kalasi ne tik žolės ir krūmai, bet net ir pušaitės.


Kai kurias apleistas medžio skulptūras „Vėjų uosto“ poilsiavietėje greitai bus sunku rasti, nes jas jau gožia ne tik žolės ir krūmai, bet net ir medžių atvašynų lapija.


Kai kurios apleistos medžio skulptūros „Vėjų uosto“ poilsiavietėje žolių, krūmų ir medžių atvašynų jau gožiamos it kokiose džiunglėse.


Iš po neprižiūrimos medžio skulptūros „Vėjų uosto“ poilsiavietėje jau net dygsta medelis.


Dar viena apleista, žolių jau gožiama medžio skulptūra „Vėjų uosto“ poilsiavietėje.


Apleistoje, nenaudojamoje ir piktžolėmis užžėlusioje poilsiavietės „Vėjų uostas“ krepšinio aikštelėje jau galima ganyti ožkas.


Poilsiavietėje „Vėjų uostas“ apleista, sulūžusi, sunykusi ir žolėmis apaugusi net vaikų žaidimų smėlio dėžė.


„Vėjų uosto“ poilsiavietės pavėsinėje pro grindų plyteles jau gausiai želia žolės.


Kilnojamas gyvenamasis „Vėjų uosto“ vagonėlis, skirtas poilsiautojų apgyvendinimui.


Apsilaupiusi ir netvarkinga kilnojamo gyvenamojo poilsiavietės „Vėjų uostas“ vagonėlio siena.


Netvarkinga, nenaudojama ir užžėlusi „Vėjų uosto“ poilsiavietės šiukšliadėžė, matyt, skirta lauko gėlių ir žolių auginimui.


„Vėjų uostui“ skirtos paramos teikėjai: ES žemės ūkio fondas „Europa investuoja į kaimo vietoves“. Poilsiavietės informacinio stendo fragmentas, dabar jau pašalintas kartu su kita ten buvusia medžiaga.


„Vėjų uosto“ informacinis stendas su dar nepašalinta pažintine medžiaga apie šią poilsiavietę.


Jau tuščias „Vėjų uosto“ informacinis stendas, iš kurio pašalinta visa jame buvusi pažintinė medžiaga apie šią poilsiavietę.


Buvęs vietovės žemėlapis iš „Vėjų uosto“ informacinio stendo. Dabar jau pašalintas kartu su visa kita ten buvusia pažintine medžiaga apie šią poilsiavietę.


Komentarai

Kontaktai

Vardas

El. paštas *

Pranešimas *